тази публикация е подадена под:

Начална страница подчертава,
Интервюта и колони

Робърт Грийнбергер

От Робърт Грийнбергер

Черна мълния SC

Тони Изабела е много талантлив писател, който не е написал почти достатъчно материали за комикси. След като започна професията си във Fandom и след това Marvel Comics, той се премести в DC Comics, където работи за кратко върху персонала. Докато е там, той замисли първия черен супер герой на компанията, черен мълния и накрая, този първоначален цикъл се събира.

DC беше бавен да интегрира тяхната вселена, добавяйки Джаки Джонсън към Sgt. Лесната компания на Rock през 1961 г., по време на движението за граждански права. Август Дюрант беше следващият значим играч в тайната шестица от 1968 г. точно преди Марв Волфман и Лен Уайн да се опитат да добавят Джерихон, афро-американски герой към тийнейджърските титани през 1969 г., преди историята да бъде разтърсена (виж художник на комикси №1 за подробностите). Дори след като Мал Дънкан най-накрая се присъедини към екипа по-късно същата година, мина известно време, преди ръководството на компанията да се почувства удобно да прожектира афро-американски в собствената си титла.

През 1977 г. Робърт Канигър, който вече ни даде Джаки и Мал, продаде редактора Гери Конуей на герой на име Черния бомбардировач. „Бомбардировачът беше този расистки войник, който участва в биологични камуфлажни експерименти по време на войната във Виетнам. Дават му наркотици, за да му позволят да се съчетава с джунглите на Югоизточна Азия. Тестът обаче не даде забележими ефекти и беше произнасян неуспех. Америка загуби войната и бомбардировачът се прибра. Но сега, в моменти на стрес, тялото на войника щеше да претърпи невероятна промяна. Той щеше да се трансформира във фигура със суперчовешка сила “, пише Изабела в ръководството на купувача на комикси № 921 и 1093.

Конуей се завърна в Marvel, а сериалът беше в крайник, докато Пол Левиц предложи Изабела да обнови идеята. Той прочете двата сценария на Канигър и избра, че трябва да започне от нулата. Той отиде с Джеферсън Пиърс, бивш олимпиец, който сега работи в самоубийствения бедняк на Метрополис, за да го направи по -добро място. Когато стана ясно, че организираната престъпност, управлявана от Tobias Whale, е извън местното правоприлагане, Пиърс разработи пояс, генериращ светка Облекло и удари улиците като черна мълния.

Поредицата бързо се продава и четиринадесетгодишният художник Wunderkind Тревър фон Ейдън направи своя дебют с книгата. Той се класира 11 броя преди DC имплозията и героят остава важна част от DCU оттогава.

Черна мълния №10

Изабела и DC обаче изпаднаха най -вече над усещането си, че компанията не спазва ясно споразумение за собственост в първите дни на мандата на Дженет Кан като издател. Той пише в блога си: „В моя случай създаването на черна мълния не беше работа. Създадох героя и създадох партньорство с DC Comics. Този DC наруши, че споразумението за партньорство е основната кост на спора между мен и компанията. Още през 1976 г. мислех, че споразумението е справедливо както за DC, така и за мен. Все още се чувствам така и бих го почитал днес … ако DC ще го почете. ”

Оттогава Изабела е много гласна на това, което смята, че е систематично усилие да намали характера и участието му в печалбата от неговата експлоатация в анимацията, игрите и други стоки.

Тази горчивина се изпари през юни, когато Джеф Джонс посегна към Изабела и започна просрочен диалог. Това доведе до вече наличната компилация.

„Към последния ми разговор с тях, моето разбиране е, че книгата ще съдържа Black Lightning#1-11 от първата серия. Той ще включва и историята на Denny O’Neil/Mike Nasser, насрочена за брой №12. Тази история беше включена в отменените комикси Cavalcade и също публикувана в брой на най -добрите световни “, пише той в блога си през юли. „Аз съм добре с включването на историите, които не са от Isabella в том на Black Lightning Pore, защото оценявам желанието на фен да проведе цялото бягане в една книга, а също и защото не искам да отричам Дени О’Нийл, Тревър фон, Фон Ейдън и Майк Насер каквито и да било възнаграждения, които ще получат от преиздаването на тези истории. ”

И така, какво има тук за четене? Първите осем броя, много повече или по -малко, съдържат произхода и първото приключение за черната мълния, тъй като той се отнася до признаването на риска от 100 -те (организация, създадена в семейството на заглавията на Супермен, веднага свързвайки Пиърс с DCU) и тяхното местно лидер, кит. Вторият брой добавя в Мерлин и Талия от Лигата на убийците.

Черна мълния №4

Това отнема четири броя, но най -накрая Black Lightning отговаря на Metropolis Marvel, след като създаде осведомеността на Кларк Кент за неговите дейности в брой 3. Те стигат до разбиране, разбира се, защото целите им са най -вече еднакви с Lightning, които се грижат за тези супермен е, че е Супермен е твърде зает за. След техния екип от две издания Изабела представя SyoNide, костюмиран злодей, за да предизвика наистина черната мълния. Всичко това води до климатичната конфронтация с кит в брой 8.

Втората фаза на поредицата стартира с нов враг, Анихилистът, приличащ на малко като Deathlok и се бори за кауза като Firebrand на Marvel, той не представляваше твърде голяма заплаха. Вместо това, външният вид на #10 показа много по-предизвикателна, усложнена от пристигането на Hank-Be Hero, пич, носещ щит на име Джоко.

Последният брой дойде от Дени О’Нийл и тогава сериалът беше отменен. Трябва да се отбележи, че първите два броя бяха подписани от Франк Спрингър, който свърши добра работа с ранните моливи на фон Ейдън. Той беше заменен от Винс Колета, който маскира част от развиващия се талант на молив.

Тази просрочена колекция си струва да разгледате време, когато DC най -накрая разтягаше творческите си крила и приветстваше нови таланти и герои.

Покупка

Черна мълния SC

Класически корици от базата данни на Grand Comics.

Leave a Reply

Your email address will not be published.