Тази публикация е подадена под:

Начална страница подчертава,
Интервюта и колони

Робърт Грийнбергер

От Робърт Грийнбергер

В началото на 70 -те години беше вълнуващ период за читател на комикси, защото се случваха две различни неща. Първо, това беше период на експериментиране, тъй като супергероите намаляха по популярност, като направиха място за много повече заглавия на война, западни и свръхестествени. И благодарение на усилията на Рой Томас, мечът и магьосничеството се отнасят до комиксите с успешния Варварин Конан. Нищо не показва успех като имитация, така че докато Marvel захранваше творенията на Робърт Е. Хауърд и подобни варвари като Thongor, DC Comics искаха в това, което може да е бил горещ жанр.

Тъй като DC имаше тенденция да прави по това време, те отидоха за нещо малко по -сложно, малко по -грамотно. Сценаристът Дени О’Нийл предложи да придобият правата върху Fafhrd и The Gray Mouser на Фриц Лейбър.

Лейбър вече беше плодотворен писател, когато създаде двойката със своя приятел Хари Ото Фишер първо чрез кореспонденция и след това проза. Авторът умишлено създаде двойка за разлика от олющената, едносмислена груба на Хауърд. Червенокосата Fafhrd беше висок седем фута гигантски, който беше толкова добър певец, колкото и мечоносец. Неговият спътник, известен като Mouser, в най -добрия случай беше висок пет фута и по всякакъв начин. Те избухнаха в печат в неизвестен състезател на странни приказки, където Конан се владее, с история през 1939 г. Лейбър пише истории и романи за дуото до 1988 г. и техните събрани приключения остават в печат, в момента в три тома на Omnibus от Open Road Media Sci -Fi & fantasy.

Второто нещо, което се случи по това време, беше, че ново поколение художници, чиито стилове все още се развиват, но всички бяха напълно уникални, получават пръсти на големите двама. Докато Бари Смит имаше сензационна работа за Marvel, различните антологии на DC приветстваха харесванията на Майкъл Уилям Калута, Уолтър Симонсън и Хауърд Чайкин.

Fafhrd и The Gray Mouser на Fritz Leiber: Облак на омраза и други истории

Двете събития се събраха в новия заглавен меч на магьосничеството и за пет броя читателите получиха нещо много различно и много забавно. Както Ричард Арнд е написал в Alter Ego #92, „Leiber със сигурност е бил много по -грамотен от двамата писатели, създавайки в своя фентъзи свят на Nehwon („ Nowhen “, изписан назад), значително упадъчен стил и двама главни герои, които всъщност са обичали да да да разговарят помежду си. Много! В сравнение с Конан, тези стипендианти бяха редовни Jabberjaws. ”

DC взе неортодоксалното решение да дразни новата поредица, въпреки че гост -изява (заедно с Catwoman) в Wonder Woman #202, брой, написан от Самюъл Р. Делани и нарисуван от Дик Джордано. След това читателите бяха директно към SOS #1, в края на 1972 г. За съжаление, новата колекция от Dark Horse, Fafhrd на Fritz Leiber и The Gray Mouser: Cloud of Hate и други истории, няма да включва този непредвиден скъпоценен камък.

„Имаше друг човек, назначен в материала на Fafhrd и Mouser“, разкри ми Часкин по време на писането на изкуството на Хауърд Чайкин. „Казах на Дени:„ Момче, наистина бих искал да направя тази книга. “Дени имаше някои съмнения относно способността на другия човек да достави своевременно, затова ни изпрати и двамата в петък, за да правим проби, за на които бихме били платени. Влязох с много прогресирани проби и този друг човек ги откъсна. Получих работата.”

Както се случи твърде типично тогава, сериалът страда от непоследователна работа. „Не бях достатъчно добър, за да свърша работата“, призна Чайкин. „Но това беше толкова нормално от мен тогава. След като получих работата, не бях на работа. Това е смущаващо и разочароващо, но това е истината и по -скоро бих бил там с истината, преди някой да стигне до мен за мен. ”

Меч от магьосничество №2

Докато Часкин се бори да спази двумесечния срок, той извика помощ. За щастие, Нийл Адамс наставляваше много от новото поколение създатели, използвайки своите сътрудници за непрекъснатост като инкубатор. Той също така посочи, че винаги е имало някой, който да притежава четка по време на спешна ситуация, като е родил дизайнерския кредитен резултат от хрупкавите бункери. Готовата работа беше добре и днес е забавно да разберем кои страници са докоснати от кои артисти. Например може да се намери много калута.

Първият брой видя O’Neil адаптира „Цената на болката лекота“ с изкуството от Часкин и Крустните бункери под корица на Калута. Ние сме запознати с героите и техния свят, когато те се опитват да ограбят двореца на херцог Даниус. Нещата не вървят добре.

„Къщата на крадците“ на Лейбър беше в центъра на въпроса №2, който имаше пълно изкуство на Часкин и страхотно покритие от Часкин и Бърни Райтсън.

Забележителен в брой 4 е кратката история „Млад Fafhrd The Barbarian“, оригинал от O’Neil и някои от първите публикувани изкуство на Simonson. Водещият адаптиран „Облакът на омразата“ от Chaykin и Crusty Bunkers.

Симонсън се намеси за това, което провери, че е последният въпрос. O’Neil адаптира „Потъналата земя“ и работата на Симонсън е просто прекрасна, сурова и изпълнена с обещание. Има резервно прожектиране на Mouser, това от автора на SF Джордж Алек Ефингер с изкуство от Джим Старлин и Ал Милгром, екип, който ще мигрира в Marvel и ще прави страхотни неща скоро след това.

Продажбите бяха слаби по всякакъв брой причини, включително и жанрът на мечовете и магьосничеството никога не са се хванали на същата степен чудовища или бойни изкуства. Арнд отбеляза: „Сценаристът О’Нийл явно разбираше малко трудните герои и изкуството обикновено беше много добро. Усилията на Симонсън в последния брой, които показаха очарованието му с норвежки легенди, които по -късно използва блестящо в класическия си цикъл на комикса на Marvel’s Thor, бяха особено вкусни. ”

Fafhrd и сивата мусер

Светът на Nehwon остана невидиран, докато Часки не се завърна, като художникът Майк Миньола е в теглене, за известни минисерии, Fafhrd и The Gray Mouser, продуциран за епични комикси и сега събрани от Dark Horse.

„Бях фен на Фриц Лейбър от момента, в който го прочетох за първи път. Все още обожавам работата му, но чак когато написах адаптацията на историите на Fafhrd и Mouser, Майк Миньола илюстрира за Marvel през деветдесетте години, разбрах колко много от работата на Лейбър е било върху мен като писател. Материалът на Fafhrd и Gray Mouser е меч и магьосничество за хора, които обичат криминалната фантастика. В крайна сметка Ланкхар е фантазия на Ню Йорк през 30 -те години на миналия век “, каза Чайкин.

Тези пет броя се събират за първи път и доставят завладяващ прозорец в света на Лейбър и зараждащата се работа на някакъв звезден талант. Те създават изключително преживяване за четене.

Покупка

Fafhrd и The Gray Mouser на Fritz Leiber: Облак на омраза и други истории

Меч от магьосничество №2 Покритие от базата данни на Grand Comics.

Leave a Reply

Your email address will not be published.